Fraktfri levering fra kr 750,-

Lag enkelt sukkerfri sjokolade med gode alternativer til sukker

I gjennomsnitt spiser hver av oss ca. 32 kg sukker hvert år! Dette får vi i oss ikke bare gjennom sukkerholdige drikker og godterier, men også gjennom en stor andel av ferdigvarer som middagsretter, kjeks, frokostblandinger, syltetøy og pålegg. Vi spiser altså 32 kg i året av et tilsetningsstoff kroppen ikke trenger i det hele tatt, og som man mener kan ha en direkte eller medvirkende årsak til nedsatt immunforsvar og en rekke sykdommer, bl.a. diabetes og hjerte- og karsykdommer, psykiske lidelser, blindhet og impotens*.

Samtidig som dette har store negativer konsekvenser for stadig flere mennesker, er det også et voksende samfunnsproblem med tanke på økte utgifter til sykdomsbehandlig, sykmeldinger osv. Heldigvis er det relativt enkelt å gjøre noe med dette selv, og i utganspunktet er det to ting man kan gjøre: 1) erstatte hvitt raffinert sukker med alternative søtningsmidler og 2) redusere bruken av søtningsmidler generelt.

Naturlige søtningsmidler

Det finne mange kunstige søtningsmidler på markedet som brukes flittig i lettbrus, tyggegummi og godteri hvor kanskje aspartam og acesulfam-k er de mest kjente. Vi kaster ikke bort tid med å fortelle deg hvorfor du skal holde deg langt unna disse, da det finnes mange gode naturlige alternativer til raffinert sukker du kan bruke for å lage en sukkerfri sjokolade med god søtsmak. Yaconsirup, Sukrinmelis (erythritol), agavesirup, kokosblomstsukker, FOS og stevia er alle eksempler på naturlige søtningsmidler som på ulike måter er bedre for kroppen enn vanlig sukker. Alle disse påvirker blodsukkeret i mye mindre grad enn sukker og de fleste er også uraffinerte og inneholder mye viktige næringsstoffer. Ingen søtningsmidler er imildertid i seg selv å regne som "helsekost", og bør inntas i begrensede mengder. Et godt tips er å bruke flere ulike naturlige søtningsmidler sammen. Man vil oppnå en fyldigere og søtere smak enn om man bruker tilsvarende mengde av en søtning alene. I tillegg får du det beste av flere søtningsmidler både med tanke på smak og ernæring!

Om å redusere behovet for søtning

Det beste man kan gjøre for å redusere sukkerforbruket er å venne seg til at ting man spiser kan smake litt mindre søtt. Du har kanskje opplevd at en ting du ikke likte første gang du smakte det etterhvert har blitt veldig godt? Smak forandrer seg og kan i stor grad påvirkes. Lager du sjokolade selv kan du gradvis redusere innholdet av søtningsmidler, og med litt tilvenning vil du antagelig oppdage nye nyanser av gode smaker og ha mindre behov for det veldig søte.

 * "Sukkerbiten", Fedon Lindberg 2005 og "Sukker, en snikende fare", Dag Viljen Poleszynski og Iver Mysterud 2004.

Her er eksempler på alternativer til sukker fra nettbutikken:

Se alle produktene i kategorien søtningsmidler i nettbutikken her!