Fraktfri levering fra kr 750,-

Rå kakao

Rå Criollo kakaobønner - kakaoens Rolls Royce

Lag sjokolade av kakao som er fremstilt av rå kakaobønner
Under normal fremstilling av kakaoprodukter blir kakaobønnene ristet ved svært høye temperaturer. Deretter følger flere varmeprosesser, blant annet ved det som som regel er neste steg i prosessen hvor kakaobønnene varmes opp til 120-140 grader i ca en time. Siden blir sjokolademassen eltet i flere døgn under tilførsel av varme. Mer informasjon om hvordan kakaobønner og sjokolade blir bearbeidet under fremstilling av vanlig sjokolade finnes på nettsidene til Nidar.

Rå kakaobønner blir ikke ristet, kun skånsomt tørket i solen. Kakaobønnene blir deretter bearbeidet så skånsomt som mulig, og beholder derfor mye mer av de sunne næringsstoffene og antioksidantene. Kakaomasse består kun av oppmalte tørkede kakaobønner. Kakaosmør er uttrekket av kakaofettet fra massen, og restene av denne massen kan brukes til å lage kakaopulver. Studiene av kakaoens helsebringende effekter er mange, og listen over positive egenskaper er lang. Et raskt søk på sjokolade og kakao på forskning.no vil gi deg svært mange treff om kakaoens fortreffelighet. Du kan også lese mer om helsefordelene med kakao og mørk sjokolade her!

De tre hovedtypene av kakaobønner

 


Ulike typer kakaobønner kan gi den ferdige sjokoladen svært ulike smaksopplevelser. I tillegg er hvordan kakaoproduktene blir fremstilt med på å avgjøre hvordan sluttproduktet smaker. Det er tre hovedtyper av kakaobønner som blir brukt til å lage kakao og sjokolade:

  • Criollo. Går for å være den høyest verdsatte smaksmessig (mindre bitter og mer aromatisk). Den er vanskelig å dyrke, og dermed også den dyreste kakaobønnen. Bare rundt 5-10% av verdens sjokolade lages med Criollo kakaobønner.
  • Forastero. Den vanligste kakaosorten står for rundt 80% av verdens kakaoproduksjon. Forastero har en litt mer "robust" smak med ulike variasjoner avhengig av underart og prosessering.
  • Trinitario. Er en krysning mellom Criollo og Forastero. Oppsto naturlig i Trinidad etter at en orkan ødelag det meste av Criollo-trærne og man plantet nye Forastero kakaotrær. Står for rundt 10-15% av verdens kakaoproduksjon.

Alle kakaoproduktene fra Økosjokolade er laget av Criollo kakaobønner fra små farmer i Peru som driver økologisk og etter fairtrade-prinsipper.

Kakao i ulike former

Alle Økosjokolades kakaoprodukter er laget av kakaobønner som kun er skånsomt tørket, og dermed har mye mer av det opprinnelige høye næringsinnholdet intakt. Her følger en beskrivelse av de ulike kakaoproduktene:

Kakaobønner
Kakaobønnene er kun skånsomt tørket og kan spises hele, med eller uten skall. Mange synes hele kakaobønner smaker svært bittert, og foretrekker å ha de i smoothies eller spise de sammen med tørket frukt og bær. Vanligvis blir kakaobønnene ristet på svært høye temperaturer.

Kakaonibs
Kakaonibs er grovknuste kakaobønner uten skall. De har samme bruksområder som hele kakaobønner og egner seg i tillegg utmerket som tilleggsingrediens når man lager sjokolade for å få en god crispy effekt!

Kakaomasse
Kakaomasse består av 100% kakaobønner som er oppmalt. Under denne prosessen blir kakaomassen flytende før den igjen blir avkjølt til hard kakaomasse med et smeltepunkt på ca. 32 gr. C. Kakaomasse er basis for det meste av sjokolade man finner i butikken (hvit sjokolade er basert på kakaosmør).

Kakaosmør
Kakaosmør blir presset ut av kakaomassen til 99.8% rent kakaofett. Kakaosmør er en viktig ingrediens for å lage sin egen sunne sjokolade, både på grunn av smak og næringsinnhold. Dette er imidlertid den dyreste ingrediensen som man gjerne sparer på i butikk-sjokoladene.

Kakaopulver
Av det som blir igjen etter man har presset kakaosmøret ut av kakaomassen lager man kakaopulver. Kakaopulver har dermed lavere fettinnhold og høyere konsentrasjon av andre næringsstoffer. Det kan brukes til å lage sjokolade sammen med for eksempel kakaosmør eller kokosolje, eller i kaker, desserter eller i varm kakao.

Rå sjokolade og rå kakao -ulike begreper og problemstillinger

Det er ingen fastsatt grense for hva som er å regne for "rå", og det finnes ikke noe uavhengig sertifiserings­organ for rå produkter. De siste årene har "raw food" fått et oppsving, og mange produkter markedsføres som dette uten en konkret enighet om hva det innebærer. Er kakaobønnene rå når de har blitt tørket i stekende sol i regnskogen eller fermentert i en tett kasse for å få frem smak og aroma? Blir all næring borte hvis kakaoen varmes opp til over 40 grader? Som regel er sannheten litt mer sammensatt enn svart/hvitt. Økosjokolades hovedfokus er å levere råvarer som er så lite bearbeidet og naturlige som mulig, slik at man kan nyte sunn og god sjokolade som har så mye som mulig av næringsinnholdet intakt! Les gjerne en lengre artikkel om problemstillingen rundt rå sjokolade og kakao her!

Du kan lese mer om sjokolade og de ulike typene kakaobønner på Wikipedia!

Du finner alle de ulike kakaoproduktene i vår nettbutikk!