Fraktfri levering fra kr 750,-

Sjokolade og diabetes

Sjokolade og diabetes

I følge diabetesforbundets nettsider har i dag i underkant av 230.000 nordmenn diabetes (2016). I tillegg kommer et stort antall mennesker som levere med diabetes type 2 uten at de vet om det selv. Videre skriver de at type 2-diabetes er "en alvorlig sykdom og en medvirkende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, blindhet, sår på føttene og amputasjoner. Utviklingen er ofte langsom med diffuse symptomer. Derfor kan det ta lang tid før riktig diagnose stilles".

Mye tyder på at kostholdet vårt har mye av skylden for den eksplosive økningen av type 2 diabetes de senere årene. I en studie fra 2004 ble sammenhengen mellom inntak av søtede drikker, vektøkning og utvikling av type 2-diabetes hos unge og middelaldrende kvinner undersøkt*. De fant at et høyere konsum av søtede drikker var knyttet til vektøkning og økt risiko for å utvikle type 2-diabetes. Redusert sukkerforbruk kan være et viktig virkemiddel for å dempe den negative utviklingen. Det kommer også stadig flere eksempler på personer med diagnosen diabetes type 2 som etter å ha lagt om kostholdet (og blant annet kuttet ned på sukker og karbohydrater) har blitt tilnærmet symptomfrie.

Ved å lage sjokolade selv har man full valgfrihet i forhold til hvilke søtningsmidler man ønsker å bruke. Man kan for eksempel lage en sjokolade søtet med en blanding av Sukrinmelis og FOS som begge har en glykemisk indeks på null (påvirker ikke blodsukkeret). Yaconsirup har også en meget lav glykemisk indeks (GI på ca. 5). Ved å både venne seg til litt mindre søtsmak og erstatte raffinert sukker med bedre alternativer kan man fortsatt nyte sjokoladens mange helsefordeler!!

* Schulze MB, Manson JE, Ludwig DS et al. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA 2004; 292: 927 - 34.